epinie

Naar het overzicht

“Het wordt hoog tijd dat de gemeente Schouwen-Duiveland het zgn. realtime-parkeren, via een resp. app op smartphones gaat invoeren. Denk aan: Rabo My order, Parkmobiel, ANWB onderweg en dergelijke”

Door: G. Hoeve Zierikzee

Motivatie:

Systeem met bestaande chipknip is achterhaald en vanaf 1 januari 2014 niet meer te gebruiken.  Of gaan we verder met muntgeld?

Bekijk de achtergrond informatie

Digitale samenleving

Dat de digitale ontwikkeling langzamerhand heel onze maatschappij doordringt, zal weinigen zijn ontgaan. Veel zaken die we vroeger ‘met de hand’ deden, doen we tegenwoordig met de computer, de smart Phone, de tablet enzovoort (denk aan e-mail, sms’jes e.d.). Traditionele ontmoetingspunten als cafés en verenigingen moeten thans concurreren met bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Hyves en – voor de fijnproevers – Skype. Zelfs een alledaags fenomeen als parkeren lijkt niet aan de greep van de virtuele wereld te ontkomen. Weliswaar hebben we intussen paard en wagen al massaal voor auto’s ingeruild, het strategisch opbergen daarvan blijft, zeker in drukke steden, een probleem. De nieuwste oplossing daarvoor luidt ‘Stadsparkeren’, ook wel ‘Realtime parkeren’ of ‘Digitaal parkeren’ genoemd.

Stadsparkeren: hoe werkt het?

Alle basisinformatie over Stadsparkeren valt op de toegankelijke website http://www.stadsparkeren.nl/ te achterhalen. Op die website blijkt onder meer dat er diverse mogelijkheden zijn. Er bestaat een keuze uit Pas-Parkeren (Stadspas en OV Chipkaart), App-Parkeren (via Apple, Android of Windows), Garage-Parkeren (met slagbomen die automatisch omhoog gaan), Bel-Parkeren, SMS-Parkeren en Web-Parkeren (webbeheer van alle persoonlijke parkeeracties).[1] De genoemde website bevat voorts een speciale pagina met talloze praktische vragen én antwoorden over Digitaal parkeren, te veel om hier op te noemen.[2] Men vindt daar uitgebreide informatie over het aan- en afmelden, de kosten, de precieze werking enzovoort. Een specifieke kostenpagina vermeldt alle kosten. Op de vraag waar men in Nederland kan stadsparkeren, luidt het antwoord dat dit in ruim 100 Nederlandse plaatsen kan met de telefoon of app, in 6 plaatsen met een pas. Van die plaatsen wordt bovendien een overzicht geboden middels een kaart en plaatsnamenlijst. Met dezelfde pas kan men dan in verschillende gemeenten parkeren. Zeeuwse gemeenten, waaronder Middelburg, Domburg en Goes, staan al op de kaart/lijst; een gemeente als Schouwen-Duiveland echter ontbreekt nog.

 

Digitaal parkeren (foto: harry_nl)

Digitaal parkeren (foto: harry_nl)

Stadsparkeren: voor- en nadelen

Rechtsonder op de bovengenoemde website van Stadsparkeren treffen we ter promotie een reeks voordelen aan, dertien welgeteld. Die hebben betrekking op allerlei aspecten, bijvoorbeeld financiën (uitsluitend daadwerkelijke parkeertijd betalen e.d.), geografie (in heel Nederland te gebruiken e.d.) en efficiency (parkeertijd loop nooit af, niet telkens terug naar auto om kaartje te plaatsen e.d.). Intussen vormt Stadsparkeren een serieus discussiepunt op onder meer het forum van Tweakers – naar eigen zeggen de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België met speciale aandacht voor nieuwe technologie – waar ook kritische geluiden zijn te horen.

Ter illustratie van dit laatste een voorbeeld: “Het is een mooie ontwikkeling, maar het moet wel zorgvuldig toegepast worden. Je krijgt straks het risico dat relatief rustige plekken overspoeld worden door bezoekers omdat hun app aangeeft dat daar nog parkeerplaatsen vrij zijn. Dit zal met grote garages in het centrum vaak geen probleem opleveren, maar de kleinere garages of parkeerveldjes in de buitenwijken kunnen nu wel meer drukte verwachten. Hierdoor neemt de drukte op het wegennet daar ook toe en dat heeft een negatief effect voor omwonenden. Het zal het verkeer inderdaad beter spreiden, maar ook naar plekken waar je dat eigenlijk niet per se wilt. Veel woonwijken met parkeerveldjes zullen niet zitten [te] wachten op de forenzen of toeristen die in hun woonwijk komen parkeren omdat daar nog plek is en de tarieven lager zijn dan in de garages midden in het centrum”.

Kortom: alles wijst erop dat, net als zoveel dingen, ook ons parkeergedrag deel gaat uitmaken van een virtuele wereld – een wereld echter die, vergelijkbaar met de ‘gewone’ wereld, niet zonder uitdagingen is.

Bronnen

Stadsparkeren

Tweakers

Dit dossier is samengesteld door: Scoop Zeeuwse bibliotheek

Ik ben het hiermee:

reageer oneens eens
16 eens 9 oneens
 • 427 weken geleden door: Ankie Smit uit: Dreischor

  Heel handig. Ik gebruik het onder andere in Rotterdam en Goes. Als je een account heb aangemaakt, hoef je alleen het nummer van de parkeerzone (staat hoog aangegeven op de paal) in te voeren en op start bij uitstappen en stop bij instappen te klikken.

  Heel handig. Ik gebruik het onder andere in Rotterdam en Goes. Als je een account heb aangemaakt, hoef je alleen het nummer van de parkeerzone (staat hoog aangegeven op de paal) in te voeren en op start bij uitstappen en stop bij instappen te klikken.

 • 426 weken geleden door: H Loeff uit: Zierikzee

  Ik heb het al een paar keer gevraagd bij de gemeente maar krijg niet eens een reactie. Dat chipknip parkeren is toch niet meer van deze tijd? Schouwen-Duiveland loop ver achter op de realiteit!

  Ik heb het al een paar keer gevraagd bij de gemeente maar krijg niet eens een reactie. Dat chipknip parkeren is toch niet meer van deze tijd? Schouwen-Duiveland loop ver achter op de realiteit!

  • 424 weken geleden door: koos van splunter uit: zierikzee

   Reageren is inderdaad niet zo eenvoudig. Ik wacht ook op antwoord. Niet alleen is chippen eindig. Het is op dit moment alleen mogelijk om bij de ING op te laden. Om daar te komen is het nodig om betaald te parkeren.

   Reageren is inderdaad niet zo eenvoudig. Ik wacht ook op antwoord. Niet alleen is chippen eindig. Het is op dit moment alleen mogelijk om bij de ING op te laden. Om daar te komen is het nodig om betaald te parkeren.

 • 391 weken geleden door: Peter uit: Zierikzee

  Gebruik Parkmobile, is ook voor in Zierikzee/Schouwen-Duiveland!

  Gebruik Parkmobile, is ook voor in Zierikzee/Schouwen-Duiveland!

Reageer

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.