epinie

Naar het overzicht

“Worden damherten op de Kop van Schouwen voldoende bejaagd ?”

Door: Cees Joppe

Motivatie:

Volgens het rapport van Alterra Wageningen, rapport 1933 Damherten en reeën in  het natuurreservaat de Kop van Schouwen, uitgevoerd iov de provincie, is een  niveau gekozen van 325 stuks damherten, zodat er voldoende voedsel te vinden is  waardoor ze niet hoeven uit te wijken naar landbouwgronden (blz. 75). Volgens de  laatste telling in 03/2014 zijn er 540 stuks ! Een ongeval met letsel, bestuurder heeft kaak op 3 plaatsen gebroken, auto in de sloot en total loss, door 3 damherten op de N57, om 12:00 ’s middags, ter hoogte van de  Schelphoek, kwamen van de akker af. Rijden wij allemaal met 80 km/uur door een hertenkamp ?

Bekijk de achtergrond informatie

Populatiegroei damherten Kop van Schouwen

Het damhert heeft in Zeeland twee leefgebieden: de Manteling van Walcheren en de Kop van Schouwen. Het Faunabeheerplan wijst op het belang van een goed beheer van de damherten gericht op de duurzame instandhouding  van de populatie. Zonder ingrijpen in de populatie zal het aantal herten exponentieel toenemen.

damherten

 

Het damhert heeft een vermogen tot een snelle populatiegroei. De groei ligt in Nederland tussen de 30% en 40%. De populatie op de Kop van Schouwen is aanwezig sinds de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw en vertoont een sterke groei van ongeveer 29%. Alterra heeft in 2005 geadviseerd de populatie te handhaven op 325 exemplaren. Afgelopen maart werd door tellingen vastgesteld dat in het gebied van de Kop van Schouwen ongeveer 540 damherten leven. Dit betekent dat de populatie nog niet in evenwicht is . Alterra is van mening dat bij een keuze voor een structureel hogere voorjaarsstand het bevoegd gezag toe moet staan dat het leefgebied van het damhert grotere delen van Schouwen-Duiveland zal bestrijken.

Populatieontwikkeling

 

Ongewenste effecten

Een ongeremde populatie leidt tot ongewenste effecten op de omgeving zoals een sterke toename van damherten die schade aan landbouwgewassen aanbrengen in aanpalend poldergebied,  verkeersongelukken veroorzaken en andere schade toebrengen aan natuur. Daarnaast is er een grote kans op wegtrekkende dieren uit het leefgebied van Schouwen. Dit kan leiden tot meer verkeersongelukken en de vestiging van andere populaties elders op het eiland.

Populatieregulatie wordt om genoemde redenen beschouwd als noodzaak. Het Faunabeheerplan 2010-2015 vereist, conform het advies van Alterra, dat de populatie in 2014 moet zijn teruggebracht tot een voorjaarsstand van 325 herten.  Faunabeheer Zeeland stelt  dat het damhertenstand niet in één jaar kan worden teruggebracht tot het gewenste aantal in verband met  het beperkte aantal jachtdagen en het aantal jagers (PZC, 22 maart 2014, ed. Schouwen-Duiveland)

Bronnen:

 

 

 

Dit dossier is samengesteld door: Scoop Zeeuwse bibliotheek

 • 440 weken geleden door: D.J.Bezuijen uit: Ellemeet

  Ik woon aan de Krijn Karelsweg, dicht tegen de dammenweg.
  Hier lopen regelmatig damherten en reeën.
  Om de populatie onder controle te houden zouden ze in dit gebied regelmatig afgeschoten moeten worden.

  Ik woon aan de Krijn Karelsweg, dicht tegen de dammenweg.
  Hier lopen regelmatig damherten en reeën.
  Om de populatie onder controle te houden zouden ze in dit gebied regelmatig afgeschoten moeten worden.

  zo is dat! 6 zie ik anders 1
  • 439 weken geleden door: A. Moelijker uit: Zierikzee

   Maak van de Westhoek één groot afgerasterd gebied. Spaar de bebouwing uit. En laat reeen, damherten en wat mij betreft ook een koppel edelherten vrij rondlopen. Maak het toegankelijk met fiets- en voetpaden en we hebben er een toeristische attractie erbij. Binnen dat afgerasterde gebied is beheer gemakkelijk. Met een Europese subsidie is dit realiseerbaar.

   Maak van de Westhoek één groot afgerasterd gebied. Spaar de bebouwing uit. En laat reeen, damherten en wat mij betreft ook een koppel edelherten vrij rondlopen. Maak het toegankelijk met fiets- en voetpaden en we hebben er een toeristische attractie erbij. Binnen dat afgerasterde gebied is beheer gemakkelijk. Met een Europese subsidie is dit realiseerbaar.

   zo is dat! 2 zie ik anders 1
 • 439 weken geleden door: Cor van Winden uit: Burgh-Haamsted

  Op Zondandag avond 22 -6-2014 kruispunt Hoogeweg /Kraaiesteinweg staat een ree midden op het kruispunt te eten
  ik had mijn hond aan de lijn voor het ree was dat geen aanleiding om te
  vluchten ,ik ben er op afgelopen toen ging hij weg via dekommertjes weg is dit normaal ik geloof het niet .
  .Het is overvol in het bos. dus zoeken zij hun eten elders.

  Op Zondandag avond 22 -6-2014 kruispunt Hoogeweg /Kraaiesteinweg staat een ree midden op het kruispunt te eten
  ik had mijn hond aan de lijn voor het ree was dat geen aanleiding om te
  vluchten ,ik ben er op afgelopen toen ging hij weg via dekommertjes weg is dit normaal ik geloof het niet .
  .Het is overvol in het bos. dus zoeken zij hun eten elders.

  zo is dat! 3 zie ik anders 0
 • 432 weken geleden door: Kees de Feiter uit: Burgh-haamstede

  Ik schreef in Mei 2008 het volgende in de PZC….

  Als er één hert over de dam is……
  Als kleine jongen was ik er trots op als ik onverhoeds in de domeinen een hert of een ree zag. Schuw als ze waren renden ze weg als ze je zagen en trokken zich terug in hun domein. Je vertelde het aan iedereen die het horen wilde. Die situatie is inmiddels iets gewijzigd.
  In de PZC van 8 maart 2008 staat dat er volgens officiële tellingen 545 damherten zijn in de Kop van Schouwen waar er plaats is voor 325. Nadat er afgelopen winter weer op mocht worden gejaagd zijn er al 12 (!) geschoten. Dat geringe aantal wordt vooral bepaald door het smalle strookje waarop mag worden gejaagd en de lengte van de periode dat mag worden gejaagd (alleen januari en februari).
  De dieren planten zich sneller voort dan dat er kunnen worden geschoten.
  Door overbevolking lopen ze nu gewoon overdag door je tuin en vreten aan alles wat los en vast zit.
  De dieren begeven zich massaal tussen de bebouwing en steken dus ook wegen over. In de PZC van 29 maart 2008 staat dat sinds 1 april 2007 6 damherten en 31 reeën zijn omgekomen door een botsing met een auto. Het jaar daarvoor 3 damherten en 50 reeën. Veelal een gruwelijke dood ! Wie wil dat op zijn geweten hebben?
  In de PZC van 22 april 2008 staat dat de dierenbescherming Noord-en Midden-Zeeland boos is op de Gemeente omdat deze met de Provincie wil praten over regulering van het aantal damherten, met name met het oog op de verkeersveiligheid. Hoe kun je daar nu boos over worden?
  Op 6 mei 2008 staat in de PZC dat Staatsbosbeheer op donderdag 8 mei 2008 een excursie damherten kijken organiseert. Onopvallende kleding en een goede verrekijker worden aanbevolen. Ik overweeg de concurrentie aan te gaan. Ik ga het elke avond doen bij mij thuis in de tuin. Opvallende kleding is geen bezwaar en een verrekijker is volstrekt overbodig.
  Ik wil terug naar hoe het was, herten en reeën horen in het bos. Ik ben een dierenliefhebber die wil dat het is afgelopen met overstekende damherten in woonwijken. Eén keer goed reguleren en dan goed beheren. Als mijn mening de dierenbescherming boos maakt dan moet dat maar. Ik wil ze weleens horen als de eerste mens komt te overlijden na een botsing met een damhert.
  Kees de Feiter,
  Hogeweg
  Burgh-Haamstede

  Ik schreef in Mei 2008 het volgende in de PZC….

  Als er één hert over de dam is……
  Als kleine jongen was ik er trots op als ik onverhoeds in de domeinen een hert of een ree zag. Schuw als ze waren renden ze weg als ze je zagen en trokken zich terug in hun domein. Je vertelde het aan iedereen die het horen wilde. Die situatie is inmiddels iets gewijzigd.
  In de PZC van 8 maart 2008 staat dat er volgens officiële tellingen 545 damherten zijn in de Kop van Schouwen waar er plaats is voor 325. Nadat er afgelopen winter weer op mocht worden gejaagd zijn er al 12 (!) geschoten. Dat geringe aantal wordt vooral bepaald door het smalle strookje waarop mag worden gejaagd en de lengte van de periode dat mag worden gejaagd (alleen januari en februari).
  De dieren planten zich sneller voort dan dat er kunnen worden geschoten.
  Door overbevolking lopen ze nu gewoon overdag door je tuin en vreten aan alles wat los en vast zit.
  De dieren begeven zich massaal tussen de bebouwing en steken dus ook wegen over. In de PZC van 29 maart 2008 staat dat sinds 1 april 2007 6 damherten en 31 reeën zijn omgekomen door een botsing met een auto. Het jaar daarvoor 3 damherten en 50 reeën. Veelal een gruwelijke dood ! Wie wil dat op zijn geweten hebben?
  In de PZC van 22 april 2008 staat dat de dierenbescherming Noord-en Midden-Zeeland boos is op de Gemeente omdat deze met de Provincie wil praten over regulering van het aantal damherten, met name met het oog op de verkeersveiligheid. Hoe kun je daar nu boos over worden?
  Op 6 mei 2008 staat in de PZC dat Staatsbosbeheer op donderdag 8 mei 2008 een excursie damherten kijken organiseert. Onopvallende kleding en een goede verrekijker worden aanbevolen. Ik overweeg de concurrentie aan te gaan. Ik ga het elke avond doen bij mij thuis in de tuin. Opvallende kleding is geen bezwaar en een verrekijker is volstrekt overbodig.
  Ik wil terug naar hoe het was, herten en reeën horen in het bos. Ik ben een dierenliefhebber die wil dat het is afgelopen met overstekende damherten in woonwijken. Eén keer goed reguleren en dan goed beheren. Als mijn mening de dierenbescherming boos maakt dan moet dat maar. Ik wil ze weleens horen als de eerste mens komt te overlijden na een botsing met een damhert.
  Kees de Feiter,
  Hogeweg
  Burgh-Haamstede

  zo is dat! 0 zie ik anders 0
  • 432 weken geleden door: Kees de Feiter uit: Burgh-haamstede

   Er is veel gezegd, veel geschreven en nog niets veranderd. Dus wachten op het eerste slachtoffer…?

   Er is veel gezegd, veel geschreven en nog niets veranderd. Dus wachten op het eerste slachtoffer…?

   zo is dat! 0 zie ik anders 0