epinie

Naar het overzicht

“Gratis parkeren op zaterdag zou een stimulans zijn voor de middenstand in Zierikzee.”

Door: Frans Babijn

Bekijk de achtergrond informatie

Foto: internethdcmedia

Foto: internethdcmedia

Gratis parkeren op donderdagavond

Parkeren in Zierikzee is geen enkel probleem, zolang men maar betaalt. Althans, tot voor kort gold deze regel in nogal strikte zin, zelfs op koopavonden. Sinds 13 juli van vorig jaar echter mag men op donderdagavond (koopavond) gratis parkeren.1 Vanaf die datum en op die avond controleren opsporingsambtenaren dus niet langer op parkeerterreinen. Dit door de gemeente genomen besluit lijkt tegemoet te komen aan een eerder door de Zierikzeese PvdA-fractie ingediende motie om op koopavonden betaald parkeren af te schaffen.2 De gedachte achter die motie was om de koopavond een impuls te geven. Betaald parkeren immers zou mensen ervan kunnen weerhouden om de binnenstad in te gaan, met eventuele gevolgen voor de middenstand. Het bezoekersaantal liep op koopavonden toch al terug. Aangezien er thans voldoende parkeergelegenheid is, heeft de handhaving van betaald parkeren geen functie meer: er is voor iedereen ruimte genoeg en mensen hebben geen stok achter de deur meer nodig om plaats te maken voor een ander.

Gratis parkeren op zaterdag

Aansluitend bij het vorige zou voor de zaterdag hetzelfde kunnen worden overwogen – een soort extra stimulans voor de Zierikzeese middenstand. Elders in Nederland is de middenstand inderdaad voorstander van gratis parkeren (vgl. Wijk bij Duurstede, Nijverdal en Almelo). Niettemin staat in een recent artikel op Nieuws.nl dat volgens de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) het aanbieden van gratis parkeerplaatsen op rustige dagen nauwelijks extra winkelpubliek naar een stadscentrum trekt.3 Het is daarom géén geschikt middel om de lokale detailhandel te stimuleren. De genoemde stichting kwam tot die conclusie na een experiment met gratis parkeren in de Gelderse stad. Bovendien meent men dat het aanbieden van gratis parkeerplekken op zaterdag te duur is. Hetzelfde artikel meldt voorts: “Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is het beloven van gratis parkeerplek een populair standpunt. Onder meer in Alphen aan den Rijn, Purmerend en Wageningen proberen partijen stemmen te lokken met gratis parkeren, omdat dit goed zou zijn voor de middenstand. De proef in Ede laat volgens de onderzoekers zien dat de maatregel ‘geen zoden aan de dijk zet’” – althans op doordeweekse dagen.

Huidige parkeersituatie

Globaal ziet de huidige situatie voor betaald parkeren in Zierikzee er momenteel als volgt uit:

– maa t/m zat van 10.00-17.30

– tarief € 1,00 per uur

– parkeerduur: 2-4 uur, afhankelijk van locatie4

Op het parkeerterrein Gasthuisboomgaard aan de Baden Powellweg kan men onbeperkt betaald parkeren.5 In verband met de herinrichting van zowel Havenplein als Havenpark (zie ook deze Epinie) is op die plekken betaald parkeren niet langer mogelijk. Gratis parkeren kan op diverse locaties buiten het centrum, net buiten de stadswallen en in de wijk Poortambacht bij de winkelboulevard aan de Grevelingenstraat.6 Zierikzee kent ook parkeergelegenheden voor uitsluitend vergunninghouders en bezitters van invalidenparkeerkaarten.

Bronnen

Betaald parkeren zorgt voor omzetverlies middenstand Nijverdal

Centrum Parkeren

Almelo – politiek nieuws

PZC: Betaald parkeren op koopavond Zierikzee per direct afgeschaft

PZC: PvdA pleit voor afschaffen betaald parkeren op koopavond in Zierikzee

AD.nl: Middenstand furieus over betaald parkeren in binnenstad [Wijk bij Duurstede]

Nieuws.nl: Gratis parkeren trekt geen extra bezoekers

Zierikzee Monumentenstad

 

Dit dossier is samengesteld door: Scoop Zeeuwse bibliotheek

 • 376 weken geleden door: Patrick uit: Zierikzee

  In welke andere geweldige stad kan je nu al zo dichtbij gratis parkeren? (scheldestraat, Hoofdpoortstraat, hatfieldpark e.d.) Misschien een goed aangeduide wandelroute richting centrum met eventuele wandeltijd.

  In welke andere geweldige stad kan je nu al zo dichtbij gratis parkeren? (scheldestraat, Hoofdpoortstraat, hatfieldpark e.d.) Misschien een goed aangeduide wandelroute richting centrum met eventuele wandeltijd.

  zo is dat! 17 zie ik anders 6
  • 375 weken geleden door: Pieter van Traa uit: zierikzee

   waarom niet eens een onderzoek wat het oplevert én bespaart als het betaald parkeren in de binnenstad helemaal wordt afgeschaft? Zou een uniek promotieverhaal zijn voor de winkeliers in de binnenstad; nergens anders in de omgeving gratis parkeren en shoppen. Besparingen: geen dure parkeermeters (aankoop+onderhoud), geen parkeerwachten met hun vervuilende autotjes, geen geirriteerde bezoekers / toeristen die na een bezoek aan ZZ als dank voor het aangenaam verpozen een gemeentelijke aanslag onder de ruitenwisser vinden. Kom politiek pak deze handschoen aan en laat zo’n onderzoek uitvoeren!

   waarom niet eens een onderzoek wat het oplevert én bespaart als het betaald parkeren in de binnenstad helemaal wordt afgeschaft? Zou een uniek promotieverhaal zijn voor de winkeliers in de binnenstad; nergens anders in de omgeving gratis parkeren en shoppen. Besparingen: geen dure parkeermeters (aankoop+onderhoud), geen parkeerwachten met hun vervuilende autotjes, geen geirriteerde bezoekers / toeristen die na een bezoek aan ZZ als dank voor het aangenaam verpozen een gemeentelijke aanslag onder de ruitenwisser vinden. Kom politiek pak deze handschoen aan en laat zo’n onderzoek uitvoeren!

   zo is dat! 5 zie ik anders 8
 • 372 weken geleden door: Rien de Bruijne uit: Zierikzee

  Ik ben het met de stelling oneens en wel om de volgende redenen:
  Winkelend publiek, inwoner of toerist, wil echt wel betalen om te parkeren. Tenslotte moet je dat vrijwel in elke andere stad en vaak voor hogere tarieven dan in Zierikzee. Er is ook voldoende parkeerruimte in de nabije omgeving van de binnenstad tegen een redelijk tarief. Maar dan moet er ook wel wat te winkelen zijn. En daar zit het probleem. Zierikzee is absoluut niet aantrekkelijk (meer) om te winkelen. Het ligt dus niet aan de parkeervoorzieningen maar aan het winkelaanbod. Verder ben ik van mening dat het geen taak voor de Gemeente Schouwen-Duiveland is om de ondernemers in de binnenstad van Zierikzee te promoten, dat zullen ze toch écht zelf moeten doen. Waar de Gemeente wellicht wel wat in zou kunnen betekenen is het terugdringen van leegstand. Maak het voor (startende) ondernemers/winkeliers aantrekkelijk om zich in Zierikzee te vestigen. Er zijn vast mensen die ideeën hebben op welke manier dat zou moeten of kunnen.

  Ik ben het met de stelling oneens en wel om de volgende redenen:
  Winkelend publiek, inwoner of toerist, wil echt wel betalen om te parkeren. Tenslotte moet je dat vrijwel in elke andere stad en vaak voor hogere tarieven dan in Zierikzee. Er is ook voldoende parkeerruimte in de nabije omgeving van de binnenstad tegen een redelijk tarief. Maar dan moet er ook wel wat te winkelen zijn. En daar zit het probleem. Zierikzee is absoluut niet aantrekkelijk (meer) om te winkelen. Het ligt dus niet aan de parkeervoorzieningen maar aan het winkelaanbod. Verder ben ik van mening dat het geen taak voor de Gemeente Schouwen-Duiveland is om de ondernemers in de binnenstad van Zierikzee te promoten, dat zullen ze toch écht zelf moeten doen. Waar de Gemeente wellicht wel wat in zou kunnen betekenen is het terugdringen van leegstand. Maak het voor (startende) ondernemers/winkeliers aantrekkelijk om zich in Zierikzee te vestigen. Er zijn vast mensen die ideeën hebben op welke manier dat zou moeten of kunnen.

  zo is dat! 2 zie ik anders 0
 • 372 weken geleden door: johan van dreven uit: zierikzee

  ik ben het met de stelling oneens, er word namelijk vergeten dat het heffen van parkeergeld de doorstroom bevordert en er dus altijd een plekje is voor korte boodschappen. lang parkeerders hebben echt geen moeite met het lopen vanaf de Scheldestraat zeker niet aangezien deze gratis is.

  ik ben het met de stelling oneens, er word namelijk vergeten dat het heffen van parkeergeld de doorstroom bevordert en er dus altijd een plekje is voor korte boodschappen. lang parkeerders hebben echt geen moeite met het lopen vanaf de Scheldestraat zeker niet aangezien deze gratis is.

  zo is dat! 2 zie ik anders 1